vrijdag 25 september 2015

Havermout-crackers


Ik heb natuurlijk al een aantal recepten voor crackers op mijn Blog staan, maar er kan altijd meer bij! En helemaal als ze zijn gemaakt van havermout, yummie! Je hebt voor deze crackers maar 5 ingrediĆ«nten nodig en dat is inclusief het zout, nou als dat niet makkelijk is! 

Als je niet perse glutenvrije havermout nodig hebt (omdat je er geen last van hebt) dan zijn dit ook nog eens super goedkope crackers om te maken! Voor 49 cent koop je volgens mij bij de AH al een pak havermout en daar kan je heeeeel veel crackers van maken! Ook wel eens een leuke bijkomstigheid aangezien 'gezonder' eten op de een of andere manier altijd duurder lijkt dan een ongezond voedingspatroon.

Binnen een half uurtje heb je deze crackertjes gemaakt en ze zijn heel goed te bewaren in een afgesloten trommeltje of glazen pot. Heerlijk met de wortel hummus van laatst of bijvoorbeeld met de paprikadip.


Havermout-crackers (ongeveer 17 stuks)

100 gr havermout
1 ei
1 eiwit
1/2 thl zout
2 el sesamzaad

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal met een staafmixer de havermout voor ongeveer de helft fijn. Dus je hebt dan een combinatie van havermout en havermeel zeg maar. Schep het zout en het sesamzaad er doorheen.
Klop dan het ei en eiwit door het havermengsel tot het een plakkerig deeg wordt. Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er nog een vel bakpapier bovenop. Rol met de deegroller het geheel uit tot een platte koek. Hoe dunner hoe lekkerder de crackers uiteindelijk zullen zijn.
Snij alvast vierkantjes met een mes of pizza-mes zodat je straks makkelijker kan breken.
Doe de bakplaat in de oven en laat bakken voor z'n 12 tot 15 minuten (ligt aan de dikte). Check vanaf 12 minuten of er niets aanbrand.
Laat het geheel afkoelen op een rooster en breek in stukken.
Enjoy!

2 opmerkingen:

  1. Hoi Jenny,

    zojuist deze crackers gemaakt, maar bij mij blijven ze zelfs na langer dan 15 minuten in de oven 'nat'. Heb jij bij het bakken het tweede vel bakpapier missschien weg gelaten?

    Hoor het graag, dank voor het recept!

    Groetjes,
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Linda, ja het 2e vel is alleen voor het rollen zodat het deeg niet aan de deegroller blijft plakken. Blijkbaar heb ik dat niet duidelijk vermeld, excuses daarvoor. Het 2e vel moet er dus af zodra je het in de oven doet. Hoop dat het alsnog lukt! grtjs Jenny

      Verwijderen