dinsdag 4 juni 2013

Aubergine ovenschotel met kikkererwten


Zo mijn eerste suikerloze dag zit erop, het ging best redelijk, maar het is wel apart hoeveel je opeens denkt aan alles wat je niet 'mag' eten!!
Vandaag dag 2, we gaan ervoor :).

Gisteravond heb ik een overheerlijke aubergineschotel gemaakt die ik graag met jullie wil delen. Hij is uiteraard helemaal verantwoordelijk qua ingredienten, smaakt fantastisch en is redelijk makkelijk te maken.


Ik vond het vullend genoeg om hem zo te eten, mijn man wilde er graag (zilvervlies)rijst bij. Aan jou om te kijken wat voor jou het lekkerst is (couscous, bulgur, quinoa kan ook allemaal natuurlijk) Met rijst oid erbij is het genoeg voor 4 personen.

Aubergineschotel met kikkererwten

2 flinke aubergines, over de lengte in schijven van 1cm dik gesneden
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijn gesneden
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en klein gesneden
2 cm verse gember, geschild en geraspt
1 el paprikapoeder
2 thl komijn
1 blik kikkererwten, goed afgespoeld
1 blik tomatenstukjes
100 gr feta
handje gehakte verse platte peterselie
handje verse gehakte munt
olijfolie
peper/zout

Leg de aubergines in een vergiet en bestrooi ze met zeezout, laat zo een half uurtje staan. Spoel ze daarna goed af met koud water en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier. Door dit te doen nemen de aubergines straks minder olie op en worden ze niet zo vettig.
Terwijl je wacht op aubergines kan je de saus maken. 
Verhit 2 el olijfolie in een braad- of koekenpan en fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg dan de knoflook, chilipeper, gember, paprikapoeder en komijn toe en laat het geheel 5 minuten op laag vuur sudderen. Doe dan de tomatenstukjes erbij en naar smaak zout en peper. Roer goed door elkaar en laat 10 minuutjes sudderen. Voeg daarna de kikkererwten toe en laat het geheel op heel laag vuur staan tot de aubergines klaar zijn.
Zet een grillpan op hoog vuur en laat deze door en door warm worden.
Zet de oven aan op 180 graden.
Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en rooster ze in de grillpan in 5 minuten per kant mooi gaar en bruin. Je zal het per portie van 4 moeten doen, leg de geroosterde aubergine op een bord.
Als alle aubergineplakken gaar zijn, haal je de pan met saus van het vuur. Roer de peterselie en munt erdoor en proef nog een keer op peper en zout.
Leg in een ovenschaal een laag aubergine, daarover heen lepel je een laag saus, dan weer een laag aubergine en een laag saus. Het ligt aan de maat ovenschaal hoeveel lagen je kan maken. Eindig in ieder geval met een laag saus.
Zet de schaal 15 minuten in de oven. Verkruimel ondertussen de feta en dek de tafel.
Haal de schaal uit de oven en strooi de feta er overheen (of serveer apart als niet iedereen hiervan houdt)
Serveer de ovenschotel zo of met rijst/couscous/bulgur/quinoa.
Eet smakelijk!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten