zondag 7 april 2013

Quinoasalade met groene asperges en pittige kabeljauw


Zag gisteren bij de groentenkraam in het dorp groene asperges liggen! Heerlijk, dat geeft tenminste het gevoel dat de lente toch wel is begonnen :)
Meteen een bosje meegenomen en er gisteravond een heerlijk maal van gemaakt.
Dat deel ik natuurlijk graag met jullie.

In plaats van de quinoa kan je ook couscous gebruiken, alhoewel quinoa tegenwoordig vrij makkelijk verkrijgbaar is en echt het proberen waard is! Het is geen graan, maar een zaad en zeer licht verteerbaar en boordevol goede voedingsstoffen en vezels. Alle essentiele aminozuren zijn erin aanwezig in een voor ons optimale balans. (haha je kan wel merken dat ik verder vorder in mijn opleiding Voedingsdeskundige dat ik dit soort informatie erbij ga vermelden...)
Een aanwinst als je gezond wilt koken dus :)

Ik heb er lekkere pittige vis bij geserveerd, maar ik denk dat gemarineerde kip er ook heerlijk bij zal smaken.

Quinoasalade met groene asperges en pittige kabeljauw

250 gr witte of rode quinoa (of couscous)
1 bos groene asperges (500 gr)
1 flinke handvol kerstomaatjes, in vieren gesneden
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
bosje verse basilicum, blaadjes in stukjes gescheurd
1/2 rood pepertje, klein gesneden
sap van halve citroen
1 teentje knoflook, geperst
2 el thaise vissaus
1 thl palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
3 el olijfolie

Was de quinoa eerst goed in een zeef met koud water. Wrijf de korrels goed tussen je handen heen en weer. Bereid daarna zoals op de verpakking omschreven. Zet daarna apart om wat af te koelen.
Was de asperges en snij aan de onderkant het houterige deel eraf, zo'n 2 cm. Snij vervolgens de asperges in 4 gelijke stukken. Doe ze in een pan met wat water en kook maximaal 3 minuten. Giet af en zet even onder koud stromend water om het kookproces te stoppen.
Doe in een kommetje (of glaasje) de vissaus met de olie, citroensap, palmsuiker, knoflook en peper. Voeg een beetje zout toe en roer alles goed tot een dressing. (of doe alles in een glazen potje met deksel en schud even flink)
Pak een mooie serveerschaal en doe de quinoa erin met de ui. Voeg de helft van de dressing toe en schep alles goed om. Voeg nu de tomaatjes, asperges en basilicum toe en de rest van de dressing en meng alles goed maar voorzichtig.
Zet op tafel.

Pittige kabeljauw

4 stukken kabeljauw (liefst van duurzame vangst)
1 el paprikapoeder
1/2 thl cayennepeper
1/2 thl witte peper
1 thl zout
olijfolie
4 tomaten in vieren gesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schenk wat olijfolie in een braadslee of ovenschaal en vet de schaal goed in. Meng de kruiden in een kommetje en wrijf de stukken vis (aan beiden kanten) er goed mee in (was daarna goed je handen vanwege de pepers!!)
Leg de vis met de stukken tomaat in de braadslee en zet 20 minuten in het midden van de oven. Keer na 10 minuten de stukken vis om. Ze zijn gaar als ze makkelijk uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.


Optioneel:

Rucolasalade

1 zakje rucola
parmezaanse kaas
peper/zout
olijfolie

Verspreid de rucola op een bord of schaal. Schenk er wat olijfolie overheen en bestrooi met peper en zout (niet teveel), Schep met je handen om. Schaaf met een dunschiller wat krullen van de parmezaanse kaas en leg die op de rucola.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten