donderdag 18 april 2013

Draadjesvlees Oma-style

Niks is zo lekker als een boterzacht stuk rundvlees dat uit elkaar valt als je je vork erin prikt... :)
Met een heerlijke ouderwetse smaak en een lekkere dikke jus erbij om over je aardappelen of puree te gieten.
Maar wel zelf gemaakt, niet een beetje van Maggi en een beetje van jezelf, nee 100% van jezelf natuurlijk en daardoor nog lekkerder!
Ja het duurt wat lang aangezien het vlees zo'n 2,5 uur moet pruttelen, maar in principe heb je er weinig omkijken naar als het eenmaal op het vuur staat. Af en toe even omscheppen en checken op vocht, that's it.

Draadjesvlees Oma-style

500 gr riblappen (liefst scharrel of bio)
1 plak zelfgemaakte ontbijtkoek, in stukken
1 ui, gesnipperd
2 el ketjap manis
1 el rode wijn
2 thl mosterd
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
1 thl tijm
1 el oregano
1 thl basilicum
1 el appelstroop
3 el tomatenketchup (of blikje tomatenpuree)
1 thl zout en peper naar smaak
1 el boter

Braad het vlees eerst kort aan in de boter tot het aan beide zijden bruin is.
Voeg daarna 100 ml water toe en de ketjap en azijn en roer goed.
Voeg dan de rest van de ingredienten toe, behalve de ontbijtkoek, en schep alles goed om. Het vlees moet met alles bedekt zijn.
Nu laat je het geheel zo'n 2 a 2,5 uur op laag vuur staan pruttelen tot het gaar is. En gaar betekent: met je vork makkelijk uit elkaar te trekken (zonder kracht te zetten!)
De ontbijtkoek bindt de jus en geeft het geheel een zoetige smaak, voeg het stuk na een uur toe en meng goed.
Blijf wel tussen door checken of er nog genoeg vocht in de pan zit, vul dit aan als het nodig is. Draai het vlees tussendoor een paar keer.

Aan het eind voeg je nog zoveel warm water toe totdat de jus de voor jou gewenste dikte heeft.

# Gaat goed samen met:

- heerlijke zelfgemaakte aardappelpuree (aardappelen koken, fijnstampen met flink peper en zout, kopje warme (rijst)melk, scheut olie (of boter) en wat geraspte kaas)

- gekookte aardappelen

- rode kool (al dan niet met appel en rozijnen)

- spinazie

- bloemkool

- bospeenhutspot (met rode ui)

2 opmerkingen:

  1. Heb vandaag dit recept gemaak. Ik heb er het laatste uur 4 worteltjes bijgedaan en na een half uur een courgette. Lekker met in bouillon gekookte quinoa.
    Groetjes thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat klinkt ook lekker Thea!
      Ga ik zeker ook eens proberen.
      groetjes
      Jenny

      Verwijderen